Burger uitwisseling 2024 naar Burlington

Deze reis is volgeboekt
In 2024 vindt er in het najaar weer een uitwisseling plaats van burgers uit Apeldoorn naar onze partnerstad Burlington ( Ontario-Canada )
Na vele Corona jaren staat het vertrek rond 7 september gepland en terug 15 september 2024, tevens wordt de mogelijkheid geboden om Uw vakantie te verlengen.

Informatie: Jan Koorenhof 0653384986 / mail adres; koorenhofjan@gmail.com
Op dit moment worden er aan weerskanten van de oceaan gewerkt aan een programma met o.a. een bezoek aan de wereldberoemde Niagara watervallen en Toronto, en natuurlijk zal de regio Halton waar Burlington in ligt uitgebreid worden bezocht met een bezoek aan een Indianen reservaat en prachtige natuurgebieden.

Ton Heerst in Burlington

BANDEN AANHALEN MET BURLINGTON
Apeldoorners kunnen in september aanstaande de banden aanhalen met inwoners van partnerstad Burlington in Canada. Het Apeldoorn-Burlington-Comité (ABC-Comité) organiseert een 8-daagse reis naar Canada. Een unieke kans om kennis te maken met het land van onze bevrijders. Ook een kans om vriendschap te sluiten met inwoners van Burlington en omgeving.

Reisleider Ton van Laarhoven, ervaren Canada-ganger, houdt zich bezig met het reis-programma. Met zijn contacten en die van het ABC-comité zal er veel te zien en te beleven zijn
tijdens een 8-daagse reis. De reis start op 7 september aanstaande. Van Schiphol gaat het eerst naar de hoofdstad Toronto. Er staan bezoeken gepland aan de Niagara watervallen, de Wyan-dot-Indianen behorend tot de oorspronkelijke bevolking. Traditioneel levende Menno-nieten en het National Airforce Museum met een vliegende vloot worden bezocht. De indrukwekken-de natuur komt ook ruimschoots aan bod. De Nederlandse gasten verblijven bij Canadese families. Een bijzondere manier om vriendschap te sluiten en het land beter te leren kennen.

Blijk van waardering
Ton van Laarhoven: “In Canada is men nog steeds oprecht blij met de erkenning en waardering dat zo vele Canadese soldaten hebben bijgedragen aan de bevrijding van Apeldoorn en omgeving. Een van de doelstellingen van het ABC-comité is het in standhouden van de herinnering aan die moedige mannen.” Het comité was indertijd een initiatief van Apeldoorner Jan Koorenhof. Hij werkte aan uitwisselingen en was verantwoordelijk voor de parades met geallieerde veteranen, elke 5 jaar tussen 1985 en 2010 in Apeldoorn. In 2019 werd dat nog eens dunnetjes overgedaan. Enkele van de laatst overgebleven oorlogsveteranen kwamen toen ook voor de laatste maal naar Apeldoorn. Zij waren in Europa om 75 jaar D-day (de invasie op 6 juni 1944 in Frankrijk) mee te herdenken. In datzelfde jaar werd de slag om de Schelde in Zeeland op grootse wijze herdacht. Inmiddels is de aandacht deels verlegd naar de nazaten van veteranen en hun kameraden. Een grote groep van hen zal in 2025 naar Nederland komen.

Tijd van herdenken
De bevrijding van Apeldoorn en omgeving begon met de oversteek van de IJssel bij Gorssel. Wilp was het eerste dorp dat tijdens de operatie Cannonshot de Canadese bevrijders mocht begroeten. Van daaruit werd tussen 11 en 17 april doorgestoten naar Apeldoorn. Dat kostte nog ruim 500 slachtoffers aan geallieerde zijde. De burgemeester van Burlington komt naar aanleiding van die operatie naar Apeldoorn en gaat op bezoek gaan bij collega Ton Heerts. In de loop van 2024 zal meer over de activiteiten bekend worden. De reis van 20 Apeldoornse burgers vormt een soort voorbereiding van de Canadese bezoeken en de verschillende herdenkingen. “Belangstellenden om mee te gaan naar Canada vinden informatie op de site apeldoornburlington.nl.
Jan Koorenhof is de contactpersoon en beantwoord graag vragen.